Ismerd meg a Jive társastáncot

Jive, a latin táncok amerikai stílusa

Ha szórakoztató és lendületes táncstílust keresel, a jive egy nagyszerű választás lehet.

A jive egy táncstílus, amely az Egyesült Államokból a 20. század elején indult ki, és a latin versenytáncok öt versenyszámának egyike. Pörgős, lüktető zene és lendületes, energikus mozgások jellemzik.

A jive-ot 4/4-es ritmusban táncolják és általában 176-180 ütem/perc tempójú zenére adják elő. A tánc éles, gyors lábmunkájáról, valamint erős, pattogós ritmusairól ismert. A partnerek gyakran alkalmaznak késleltetett lépéseket, rúgásokat és lendítéseket, hogy kihangsúlyozzák a zenét, valamint ezzel együtt élénk, energikus érzést keltsenek.

A jive-ot jellemzően zárt helyzetben táncolják, a partnerek egymással szemben állnak, egymás kezét fogva. A táncban számos forgás és pörgés is szerepel, amelyeket gyakran a hölgy hajt végre, miközben a férfi a vezetést és a tartást, keretet adja.

A Jive egy szórakoztató, élénk tánc, amelyet minden korosztályú és képzettségi szintű táncos élvezettel táncolhat. A jive gyakran kerül előadásra táncversenyeken, társasági eseményeken és klubokban, és az egyik ikonikus társastánc stílusnak is tartják.

Rock and Roll tánc show műsor Flames 4

Néhány érdekesség a jive-ról:

 • A Jive eredetileg “Jive Lindy Hop” vagy “Jive Hop” néven volt ismert, és az 1930-as és 1940-es években népszerű táncstílus volt az afroamerikai közösségekben.
 • A jive-ot gyakran a latin tánc “amerikai” stílusaként emlegetik, mivel az Egyesült Államokból származik, ellentétben a többi latin tánccal, valamint erősen befolyásolta az amerikai zene és kultúra (különösen az amerikai jazz).
 • A jive a társastáncok közül az egyik legnagyobb fizikai erőnlétet igénylő tánca, amely magas szintű energiát, állóképességet és koordinációt igényel – legalábbis a profi, versenyzői szinteken.
 • A jive tánc sok lábmunkát igénylő stílus, gyors és pattogós lépéseiről ismert, melyeket jellemzően nagy lendülettel és hatalmas energiaszinttel adnak elő a táncosok.
 • A jive egy nagyon jó társasági tánc, általában párban táncolják és tökéletes élményt nyújt a társasági élethez, mivel sok interakciót tesz lehetővé a partnerek között.
 • Az első Jive Világbajnokságot 1980-ban rendezték meg Londonban és azóta is évente megrendezik.
 • A Jive népszerűsége újjáéledt az elmúlt években, különösen az olyan tévéműsorok sikere miatt, mint a “Dancing with the Stars”, amely segített a táncot szélesebb közönség számára megismertetni.

A Jive rövid története

A Jive tánc története szorosan kapcsolódik az afroamerikai kultúra fejlődéséhe. A jive az 1930-as és 1940-es évek afroamerikai közösségeiből származik és szoros kapcsolatban állt a jazz és a swing zene fejlődésével.

A jive, más néven “Jive Lindy Hop” vagy “Jive Hop” több különböző táncstílus fúziója volt, köztük a Lindy Hop, a Charleston és a Jitterbugé is. Pörgős, lendületes zene és pattogós, energikus mozgások jellemezték, mely által hamar népszerű táncstílus lett az afroamerikai közösségekben.

Ahogy a jazz és a swing zene népszerűsége kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, valamint később Európában, a Jive az afroamerikai közösségek körén túl is elkezdett népszerűvé válni. Az 1950-es években a Jive-ot bevezették a társastánc versenyek közé és gyorsan az egyik legnépszerűbb és legikonikusabb társastánc stílus lett.

Manapság a Jive tánc az öt latin versenytánc egyikének számít a társastánc versenyeken, és a világ minden táján minden korosztályú és tudásszintű ember élvezi. Folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik az új zenékhez és trendekhez, így egy izgalmas és folyamatosan változó táncstílus.

jive társastánc története

Népszerű zenék, amikre jive-ot lehet táncolni

Íme néhány népszerű dal, amelyekre biztosan tudsz Jive-ot táncolni:

 1. “Rock Around the Clock” Bill Haley and His Comets előadásában
 2. “Be-Bop-A-Lula” Gene Vincent and His Blue Capstől.
 3. “Great Balls of Fire” Jerry Lee Lewistól
 4. “Johnny B. Goode” Chuck Berry-től
 5. “Hound Dog” Elvis Presley-től
 6. “Tutti Frutti” Little Richardtól
 7. “Jailhouse Rock” Elvis Presley-től
 8. “Good Golly Miss Molly” Little Richardtól
 9. “Rip It Up” Little Richardtól
 10. “Shake, Rattle and Roll” Bill Haley and His Comets-től

Ezek a dalok gyors tempójukról és lendületes ritmusukról ismertek, amelyek tökéletesek a Jive tánchoz. Igazi klasszikus dalok ezek, amelyek a Jive-korszakot képviselik, így remek választás a versenytánchoz és a társasági (social) tánchoz egyaránt. Fontos megemlíteni, hogy tulajdonképpen bármilyen dalra ellépheted a jive-ot, amelynek tempója 176-180 ütem/perc körül van, és élénk és energikus érzést kelt a hallgatóságban.

További zenéket találhatsz direkt Jive-ra készült Spotify válogatásunkban. Kattints a gombra, ha meg akarod hallgatni táncos zenei válogatásunkat.

Pár érdekes tény a jive-ról, mint versenytáncról

Lássunk néhány tényt a versenytáncokról is ismert Jive-ról:

 • A Jive a társastáncversenyek öt latin versenytáncának ötödik, egyben záró száma a Cha-cha, Rumba, Szamba és Paso Doble mellett.
 • A kezdőbb szintű versenyeken a jive versenytáncot jellemzően zárt tartásban hajtják végre, ahol a partnerek egymással szemben állnak, és egymás kezét fogják. Magasosztályos változatok azonban tartalmaznak nyitott tartási pozíciókat is, ahol a partnerek nem fogják egymást, hanem külön, egymás mellett, vagy kissé egymás mögött táncolják a koreográfiájukat (jellemzően különböző rúgásokkal, pattogós, pörgős elemekkel díszített figurákat).
 • A versenytánc során a táncosokat számos tényező alapján pontozzák, beleértve a technikát, a lábmunkát, a zeneiséget és az előadásmódot.
 • Az első Jive Világbajnokságot 1980-ban rendezték meg Londonban, Angliában, és azóta is évente megrendezik.
 • A versenytáncos jive (különösen a magasosztályos szinteken) egy fizikailag megerőltető tánc, amely magas szintű energiát, állóképességet és koordinációt igényel. A táncosok általában hetente több órát edzenek, hogy tökéletesítsék technikájukat és felkészüljenek a versenyekre.
 • A jive versenyeket több kategóriába sorolják, úgy, mint amatőr és profi, valamint különböző korcsoportokra osztják a gyerektől egészen a senior korosztályokig.

Könnyű megtanulni a jive-ot?

Ennyi infó után jogosan merülhet fel a kérdés, vajon mennyire könnyű, avagy nehéz megtanulni a jive-ot?

A Jive tánc elsajátításának nehézségi szintje az adott személy korábbi tánctapasztalatától és fizikai képességeitől függően változhat. Aki még nem ismeri a táncot, kevés tapasztalattal rendelkezik a táncos mozgás és ritmus terén, a Jive tanulása nagyobb kihívást jelenthet. Azonban annak, aki rendelkezik némi táncos tapasztalattal, vagy aki jó ritmusérzékkel és mozgáskultúrával rendelkezik, a Jive megtanulása viszonylag könnyű foylamat lehet.

Kezdő szinteken már egy óra alatt el lehet sajátítani az alaplépéseket, amit óra végére már bátran el lehet táncolni önállóan is.

A jive fizikailag megerőltető tánc, sok energiát és kitartást igényel. Ehhez jó koordináció és ritmusérzék, valamint tanulási és gyakorlási hajlandóság is szükséges.

A Jive megtanulásához a legjobb, ha tapasztalt táncoktatótól veszel leckéket, aki megfelelő útmutatást és visszajelzést tud adni. Az oktató megtanítja az alapvető lépéseket, a lábtechnikát, valamint a fordulatok, pörgetések és egyéb mozdulatok helyes végrehajtásának menetét.

Az is fontos, hogy rendszeresen gyakorolj következetesen. Minél többet gyakorolsz, annál kényelmesebben és magabiztosabban fogod érezni magad a tánc közben. Elhivatottsággal bárki megtanulhatja a Jive-ot nem csak ellépni, hanem élvezettel eltáncolni.

Megtanulnád a Jive-ot?

Érdekel a Jive és szívesen elsajátítanád a legnépszerűbb figuráit?

Társastánc tanfolyamjaink része a jive, már egészen a kezdő tanfolyamoktól. Mi nagyon szeretjük, mert egy olyan táncról van szó, aminek a zenéit meghallva garantáltan ott a mozgás a lábadban.

Ha szeretnéd te is kipróbálni magad társastáncban, vagy pároddal minőségi kikapcsolódást kerestek, akkor várunk szeretettel társastánc óráinkon.

Mire számíthatsz társastánc tanfolyamunkon?

társastánc tanfolyam felnőtteknek Győr órai képe
0 +
Oktatott táncos
0 +
Év versenytáncos múlt
0 +
Év oktatói tapasztalat

Legyél te a következő elégedett táncosunk!

google-5-csillag-bachata-oktatas-gyor.png
Csak ajánlani tudom <3 Rengeteg mindent tanultam és biztos alapokon érzem a tudásomat a további fejlődéshez is.

Petrovicz Lili

Ákos és Dávid rendkívül felkészültek, látszik, hogy élvezettel tanítanak!
Élmény minden héten az az egy óra! Komoly munkával, de nagyon jó hangulatban tanulunk, hála a humoros oktatóknak!😊

Dézsi Viktória

Alaposan és érthetően magyaráznak el minden lépést, figurát. Látszik, hogy ténylegesen értenek a tánchoz, ráadásul pedagógiailag is remekek!
Erősen ajánlom!

Goór Dániel

Kellemes hangulatú órák,magas színvonalú táncoktatás.Csak ajánlani tudom.:)

Debreceni Fanni

Jive táncműsor rendelés

Táncosaink Jive show-t is szívesen előadnak rendezvényeken, eseményeken.

Táncos műsorainkról olvashatsz ITT vagy akár ITT.