Bachata tánc

Bachata - zene és tánc

Szia!

Kíváncsi vagy, mi is az a bachata?

Akkor a legjobb helyen vagy.

A következőkben rövid bemutatót, ha úgy tetszik áttekintést nyújtunk a bachataról, mint táncról. 

A bachata története

Igen, tudjuk, hogy a történelem unalmas. Éppen ezért csak a legfontosabb részeket emeljük ki neked.

Szóval bachata: egyrészt beszélhetünk zenéről, másrészt táncról, de a kettő eredete ugyanaz.

A stílus a Dominikai Köztársaságból, azaz a Karib-tenger térségéből indult még az 1960-as években. Tradicionálisan egy zárt tartásban eltáncolt táncról van szó.

Gitárokkal (akkusztikus, később elektromos), basszusgitárral, konga és egyéb ütős hangszerekkel kísért zenei stílus, amelyre jellemző a lassabb tempó (szemben a többi karibi táncoz, például salsa) és az érzéki hatás. A fiú meghódítja kiválasztott nője szívét. E stílusra kezdtek el táncolni a dominikaiak.

Érdekességképpen, az eredeti bachata hagyomány szerint egy igazi úriember nem táncolhat akárkivel bachata-t, csakis a választott párjával.

A stílus népszerűsége miatt és a Dominikából elvándorlók miatt átkerült az Egyesült Államokba is, ahonnan világhódító útjára indult.

Nem volt mindig előtérben a tánc, viszont az elmtúlt évtizedekben különösen ismert és népszerű lett, mind az idősebbek, mind a fiatalabbak körében. Gondoljunk csak bele, napjaink popslágereinek nagyrésze spanyol szám, melyek jó részére a modern bachata lépéseit el lehet táncolni.

Ismert előadói a műfajnak, amelyre a latin bulikon is táncolni szoktak: Prince Royce, Rome Santos, Grupo Extra stb.

A bachata stílusai

Alapvetően három, néha négy (értelmezéstől függően) stílusirányt különböztethetünk meg, de napjainkban ezekre jellemző az átfedés, keveredés:

  • Dominikai
  • Tradícionális
  • Modern
  • Bachatango

Dominikai: az eredeti tánc, amely elindult világhódító útjára. Kezdetben csak zárt tartásban táncolták úgynevezett négyszöv, vagy doboz lépésekben (oldal-oldal-előre, oldal-oldal-hátra). Mai verziójában már a nyitott pozíciók is megtalálhatók, valamint védjegye a jelentős lábkombináció, lépések sokasága.

Tradícionális: Az első fúziós stílus. Amikor Dominikán kívül is elkezdték táncolni a bachatát, a nyugati táncos kúltúra az eredeti négyszög lépést egyszerűsítette jobbra-balra mozgásra. A zárt tartás itt is megmaradt, de emellé olyan figurák, kombinációk jöttek be, amelyek az addig megszokott társastánc stílusokban voltak fellelhetők, mint az úgynevezett “dip” figurák, azaz a döntések, süllyedések.

Modern: a stílus a 2000-es években kezdett kialakulni, egyesek szerint Spanyolországból indult. A bachata figuráit ötvözték a népszerű karibi táncokkal, így például beépültek tipikus salsa kézkombinációk, valamint sokkal intenzívebb mozgást használnak a táncosok a felsőtesben és a hölgyek intenzívebb csípőmozgást alkalmaznak. Ehhez a stílushoz köthető a legújabb, úgynevezett “Urban Style”, ahol már hip-hop elemeket is beépítenek a táncosok.

Bachatango: a tango és bachata ötvözete, zenei stílusban az argentin tangóhoz áll közel. Érdekessége, hogy míg a Dominikai Köztársaságban nem igazán örvend népszerűségnek, addig külföldi tanárok előszeretettel oktatják ezt a stílust.

Tánciskolánkban napjaink legelterjedtebb és legnépszerűbb stílusát a Modern bachatat és az Urban bachatat oktatjuk.

Miért jó a bachata?

Azt nem tudjuk, hogy jobb-e, mint más táncstílus.

Az viszont biztos, hogy az alaplépéseiben gyorsan tanulható tánc.

Emellett nagyon jó zenékre lehet táncolni, amivel a szórakozóhelyeken is találkozhatsz.

Mi azt szeretjük benne, hogy kezdőtől haladó szintig bárkivel is táncolsz, rendkívül élvezetes tud lenni. Zárójelben jegyzem meg, fiúk-lányok, remek ismerkedős lehetőséget is termet egy buliban, ha tudsz pár figurát 😉

Amit biztos ad a tánc:

De ne csak a szavak beszéljenek, jöjjön pár vizuális példa: tipikusan modern bachata különböző szinteken (jellemzően haladó):

Ha érdekel a bachata oktatásunk, jelentkezz privát facebook csoportunkba!

Szeretnél frissen értesülni edzéseinkről, programjainkról?

Jó lenne, közvetlen kapcsolatban lenni az oktatókkal?

Ne maradj le semmiről, csatlakozz PRIVÁT Facebook csoportunkba, ahol Ákos és Dávid segít információkkal!

A csoport tagság teljesen ingyenes, várunk sok szeretettel!