Ismerd meg a Szamba társastáncot

Szamba, a karneváli tánc

A szamba tánc egy élénk és energikus táncstílus, amely Brazíliából származik. A pörgős, vidám zenéjéről és élénk, energikus mozdulatairól ismert Szamba tánc a társastáncversenyek öt versenytánca közé tartozik. Ez egy olyan stílus, amelyet minden életkorú és képzettségi szintű ember kedvel a világon. A következőkben betekintést nyújtunk a Szamba tánc történetébe és eredetébe. További érdekességeket tudhatsz meg a szamba jellemzőiről és stílusáról.

szamba társastánc történet kép Flames Győr

A Szamba tánc eredete a 19. század végére vezethető vissza Brazíliába. Abban az időben az országba jelentős számú afrikai rabszolgát hurcoltak be, akik magukkal hozták saját kulturális hagyományaikat és szokásaikat. Az egyik ilyen szokás a “samba” volt, egy tánc, amelyet afrikai vallási ünnepeken és fesztiválokon adtak elő. A szamba táncot pörgős, lendületes ritmusai, lendületes, energikus mozgásai jellemezték.

Idővel a szamba fejlődni és változni kezdett, mivel más kulturális hatások is befolyásolták, például az európai és az őslakos brazil kultúrák. A 20. század elején a szamba kezdett népszerűvé válni Brazíliában, és az 1930-as évekre a brazil kultúra nemzeti szimbólumává vált.

A szambát pörgős, lendületes ritmusai és haladós, energikus mozgásai jellemzik. Ez egy olyan táncstílus, amely gyors, pattogó lépéseiről és élénk lábmunkájáról ismert. A táncot jellemzően zárt tartásban adják elő, ahol a partnerek egymással szemben állnak és egymás kezét fogják. Egyes változatok azonban tartalmaznak nyitott tartási pozíciókat is, ahol a partnerek nem tartják meg egymást (jellemzően magasabb osztályos táncversenyeken.

Néhány érdekesség a szambáról:

 • A szambát a brazil kultúra nemzeti szimbólumának tekintik.
 • A szambát a társastánc versenyeken az öt latin versenytáncokhoz soroljuk.
 • Az 1928 óta megrendezésre kerülő Riói karnevál szerves része a szamba.
 • A szambában a testsúly a talp első felén van, így a táncosok át tudják adni a tánc élénk, pattogós hangulatát.
 • A szambát gyakran ritmuszenékre is táncolják, ahol a különböző dobpergések, mélydobok adják a szamba jellegzetes ütemét és hangulatát.
 • A szamba élénk és energikus mozdulatairól ismert, és nagyszerű módja annak, hogy szórakozás közben a teljes testet edzeni tudd.

Népszerű zenék, amikre szambát lehet táncolni

Számos népszerű zeneszámra lehet szambát táncolni. Kezdőbb szinteken inkább az olyanokat javasoljuk, ahol erősen benne van a rumba ritmus is a zenében. A ritmuszenéktől kezdve egészen a modern latin slágerekig számos szamba zene közül tudunk válogatni, ha egy jót akarunk táncolni.

Íme a mi példáink gyakorláshoz:

 1. Sergio Mendes feat. Black Eyed Peas – Mas Que Nada
 2. Liberar Geral – Terra Samba
 3. Mil Pasos – Soha, Antoine Essertier
 4. Mi Gente – J Balvin, Willy William
 5. Bumpy Ride – Mohombi
 6. Drop It On Me – Ricky Martin, Daddy Yankee
 7. Slave to the Rhymt – Watazu
 8. Dile – Don Omar
 9. La Colegiala – DJ Maks

A felsorolt zeneszámokra mind lehet szambát táncolni, de számos más zeneszám is van természetesen, amire el tudjuk lépni ennek a csodálatos táncnak a figuráit. Csak keress egy pörgős latin számot, amiben erősen hallasz egy folyamatos lüktető dobverést és nagy valószínűséggel tudsz majd rá szambát táncolni.

További zenéket találhatsz direkt szambára készült Spotify válogatásunkban. Kattints a gombra, ha meg akarod hallgatni táncos zenei válogatásunkat.

Pár érdekes tény a versenytáncokon is bemutatott szambáról

Eddig főleg a szamba eredetéről, történetéről olvashattál, de most kifejezetten a társastáncos és versenytáncos rumbáról említünk meg pár érdekességet.

 1. A versenytáncos szamba egy fizikailag megterhelő tánc, amely magas szintű energiát, állóképességet és koordinációt igényel.
 2. Sok versenytáncos hetente több órát edz, hogy tökéletesítse technikáját és felkészüljön a versenyekre.
 3. A versenytáncos szambát gyorsabb tempóban táncolják, mint az úgynevezett „social” szambát, ami lehetővé teszi a táncosok számára, hogy bemutassák technikai tudásukat és energiájukat.
 4. A szamba táncosoknak különösen fontos érezniük kell érteniük a ritmust, az időzítést és a muzikalitást, hogy a táncot a lehető legteljesebb mértékben tudják prezentálni.
 5. A táncot jellemzően 96-104 ütés/perc tempójú zenékre táncolják.

Könnyű megtanulni a szambát táncolni?

Ennyi infó után jogosan merülhet fel a kérdés, vajon mennyire könnyű, avagy nehéz megtanulni a szambát?

A szamba egy teljesen kezdő táncosnak ugyan nehezebb lehet, hiszen számos mozgást igényel, emiatt aki most találkozik a tánccal, annak másik táncstílusokkal (pl. chahca, rumba, keringők) szoktunk kezdeni. Viszont amennyiben legalább egy kicsi táncos alapunk van, onnan már sokkal gördülékenyebben el lehet sajátítani a tánc alaplépéseit.

Tehát erre a táncra is igaz, hogy az alaplépéseket pár alkalom alatt meg lehet tanulni, de a komplexebb figurák és mozgások bizony jelentősebb időt és gyakorlást igényelnek.

Az is fontos, hogy rendszeresen gyakorolj, és légy türelmes magaddal, miközben tanulsz. A tánc egy olyan készség, amelynek fejlesztése időbe és gyakorlásba kerül, ezért ne csüggedj, ha nem sajátítod el azonnal. Idővel és odaadással bárki megtanulhatja a szambát, és élvezheti a tánc által nyújtott élményt.

Megtanulnád a szambát?

Érdekel a szamba és szívesen elsajátítanád a legnépszerűbb figuráit?

Társastánc tanfolyamjaink része a szamba, ugyan nem teljesen kezdő, de kicsit haladóbb szinteken. Mi nagyon szeretjük, mert egy olyan táncról van szó, aminek a zenéit meghallva garantáltan ott a mozgás a lábadban.

Ha szeretnéd te is kipróbálni magad társastáncban, vagy pároddal minőségi kikapcsolódást kerestek, akkor várunk szeretettel társastánc óráinkon.

Mire számíthatsz társastánc tanfolyamunkon?

társastánc tanfolyam felnőtteknek Győr órai képe
Oktatott táncos
0 +
Év versenytáncos múlt
0 +
Év oktatói tapasztalat
0 +

Legyél te a következő elégedett táncosunk!

google-5-csillag-bachata-oktatas-gyor.png
Csak ajánlani tudom <3 Rengeteg mindent tanultam és biztos alapokon érzem a tudásomat a további fejlődéshez is.

Petrovicz Lili

Ákos és Dávid rendkívül felkészültek, látszik, hogy élvezettel tanítanak!
Élmény minden héten az az egy óra! Komoly munkával, de nagyon jó hangulatban tanulunk, hála a humoros oktatóknak!😊

Dézsi Viktória

Alaposan és érthetően magyaráznak el minden lépést, figurát. Látszik, hogy ténylegesen értenek a tánchoz, ráadásul pedagógiailag is remekek!
Erősen ajánlom!

Goór Dániel

Kellemes hangulatú órák,magas színvonalú táncoktatás.Csak ajánlani tudom.:)

Debreceni Fanni

Szamba és társastánc (latin, standard) táncműsor rendelés

Táncosaink szamba show-t is szívesen előadnak rendezvényeken, eseményeken.

Táncos műsorainkról olvashatsz ITT vagy akár ITT.