Ismerd meg a Rumba táncot

Rumba, a szerelem tánca

A rumba a latin-amerikai táncok egyike, amely gyökerei Afrikából származnak és a latin-amerikai/spanyol kultúra hatására Kubában alakult ki és indult világhódító útjára. A rumba lassú, érzéki ritmusú páros tánc, amely a páros testközelségét, a nő kisugárzását és a férfi férfiasságát mutatja be.

A rumba nagyon népszerű világszinten is, gyakorlatilag minden társastánc iskolában oktatásra kerül, hiszen meghatározó eleme a latin-amerikai társastánc stílusoknak.

társastánc latin amerikai táncok flames győr táncoktatás szamba chachacha rumba paso doble jive bachata nagy dávid molnár ákos

Néhány érdekesség a rumbáról:

 • A rumba a 19. századi Kubában alakult ki, ezáltal az egyik legrégebbi latin táncnak számít.
 • A rumba kifejezés a spanyol rumbo szóból származik, melynek jelentése: buli, party, tánc.
 • Kezdetben a rumbát elsősorban az afro-kubai közösségek táncolták, és gyakran adták elő vallási és társadalmi ünnepségek részeként.
 • A rumba lassú és érzéki stílusa eredetileg botrányosnak számított, nyilvános tánctermekben gyakran betiltották.
 • Az első rumba versenyeket Kubában rendezték meg az 1920-as években. Ezután a tánc gyorsan népszerűvé vált Latin-Amerikában és a világ többi részén.
 • Az 1930-as és 1940-es években a rumba népszerű társastánc lett Európában és az Egyesült Államokban, és gyakran előadták hollywoodi musicalekben is.
 • A rumbát gyakran a “szerelem táncaként” is emlegetik, szoros testkontaktusáról és intim előadásmódjáról ismert.
 • A Rumba zenét általában lassú tempóban játsszák, 28 és 32 ütem/perc között, erős basszus és kubai ritmus jellemzi.
 • A versenytáncban a rumbát a latin táncversenyek harmadik táncaként adják elő.

Népszerű zenék, amikre rumbát lehet táncolni

Számos népszerű zeneszámra lehet rumbát táncolni. Kezdőbb szinteken inkább az olyanokat javasoljuk, ahol erősen benne van a rumba ritmus is a zenében. Viszont rutinos táncosok bármilyen 4/4-es, lassú tempójú zenére képesek előadni a rumbát.

A rumba táncolásához alkalmas zenék közé tartoznak a következő klasszikusabb és modern zeneszámokat javasoljuk:

 1. “Besame Mucho” – Consuelo Velazquez
 2. “No Me Ames” – Jennifer Lopez and Marc Anthony
 3. Stand by Me – Till Brönner, Gregory Porter
 4. Satisfy My Soul – Paul Carrack
 5. Love The Way You Lie (Part II) – Rihanna
 6. Uncover – Zara Larsson
 7. Children – Avera
 8. Just The Way YouAre – Bruno Mars

A felsorolt zeneszámokra mind lehet rumbát táncolni, de számos más zeneszám is van természetesen, amire el tudjuk lépni ennek a csodálatos táncnak a figuráit. A rumba zene stílusa szerint lassú, romantikus és érzéki, de nem ritka, hogy úgynevezett ritmuszenékre táncolják a párosok a rumbát (olyan zenékre, ahol a dobok és egyéb ütőshangszerekkel csak a rumba ritmusát szólaltatják meg a zenszek).

További zenéket találhatsz direkt rumbára készült Spotify válogatásunkban. Kattints a gombra, ha meg akarod hallgatni táncos zenei válogatásunkat.

Pár érdekes tény a versenytáncokon is bemutatott rumbáról

Hoztunk pár érdekességet a versenytáncos rumbáról.

 1. Az öt latin amerikai versenytánc szám közül a rumba az egyik. Sorrendben a harmadik a szamba, chachacha után kerül bemutatásra. Míg ezt a táncot követi a paso doble és a jive.
 2. A versenytáncban a rumbát gyakran “latin keringőnek” is nevezik, hiszen a többi latin stílushoz képest ez egy lassú zenére bemutatott tánc.
 3. A rumbát lassú, érzéki mozgások és a partnerek közötti szoros testkontaktus jellemzi, de nem ritkák a nyitott pozíciók, amikor a táncosok egymás mellett/mögött külön táncolnak egy-egy mozdulatsort.
 4. A rumba zene ritmusa általában 28 és 32 ütem/perc között van.
 5. A versenytánc rumbában a párokat technikájuk, kreativitásuk, kifejezésmódjuk és általános teljesítményük alapján ítélik meg.
 6. Sok professzionális latin társastáncos szerzett magának hírnevet azzal, hogy egyedi elemeket (emeléseket, forgásokat, döntéseket) és újításokat épített be rumba rutinjába.

Ezek a legfontosabb tények a versenytánc rumbáról. Akár színpadon, akár táncversenyen adják elő, a rumba továbbra is népszerű, kifejezéssel teli és izgalmas táncstílus marad.

Könnyű megtanulni a rumbát táncolni?

Ennyi infó után jogosan merülhet fel a kérdés, vajon mennyire könnyű, avagy nehéz megtanulni a rumbát?

A rumba az egyik legkönnyebben megtanulható latin tánc, különösen, ha összehasonlítjuk néhány pörgősebb és ritmikusabb tánccal, mint például a jive vagy a szamba. A rumba tanulásának nehézsége azonban változhat az egyén saját készségszintjétől, táncmúltjától és fizikai képességeitől függően.

Az egyik ok, amiért a kezdő táncosok a rumbát könnyebben elsajátíthatónak érzik, mint néhány latin táncot, az a lassabb tempó és az egyszerűsített lépések (kevesebb lépésszám van, mint pl. a chacha-ban) miatt. Ráadásul a rumbában gyakran a partnerek közti összhangra és a tánc kifejezésére helyezik a hangsúlyt, nem pedig a bonyolult fordulatokra és lépésmintákra.

Fontos azonban észben tartani, hogy bár a rumba egy könnyebben megtanulható latin táncnak tekinthető, a tánc technikájának és stílusának elsajátítása mindig gyakorlást és elhivatottságot igényel. Ráadásul még a „könnyebb” táncok is kihívást jelenthetnek néhány ember számára, ezért fontos, hogy pozitív hozzáállással közelítsd meg a rumba tanulását, és légy türelmes magaddal, ahogy haladsz előre. Gondolj bele, kezdőként nem az a fontos, hogy sok figurát táncolhass egymás után, hanem amit tudsz azt zenére tudd táncolni és élvezhesd a társastáncnak ezt a gyönyörű stílusát.

Megtanulnád a rumbát?

Érdekel a rumba és szívesen elsajátítanád a legnépszerűbb figuráit?

Társastánc tanfolyamjaink része a rumba, már egészen a kezdő tanfolyamoktól. Mi nagyon szeretjük, mert egy olyan táncról van szó, aminek a zenéit meghallva garantáltan ott a mozgás a lábadban.

Ha szeretnéd te is kipróbálni magad társastáncban, vagy pároddal minőségi kikapcsolódást kerestek, akkor várunk szeretettel társastánc óráinkon.

Mire számíthatsz társastánc tanfolyamunkon?

társastánc tanfolyam felnőtteknek Győr órai képe
Oktatott táncos
0 +
Év versenytáncos múlt
0 +
Év oktatói tapasztalat
0 +

Legyél te a következő elégedett táncosunk!

google-5-csillag-bachata-oktatas-gyor.png
Csak ajánlani tudom <3 Rengeteg mindent tanultam és biztos alapokon érzem a tudásomat a további fejlődéshez is.

Petrovicz Lili

Ákos és Dávid rendkívül felkészültek, látszik, hogy élvezettel tanítanak!
Élmény minden héten az az egy óra! Komoly munkával, de nagyon jó hangulatban tanulunk, hála a humoros oktatóknak!😊

Dézsi Viktória

Alaposan és érthetően magyaráznak el minden lépést, figurát. Látszik, hogy ténylegesen értenek a tánchoz, ráadásul pedagógiailag is remekek!
Erősen ajánlom!

Goór Dániel

Kellemes hangulatú órák,magas színvonalú táncoktatás.Csak ajánlani tudom.:)

Debreceni Fanni

Rumba és társastánc (latin, standard) táncműsor rendelés

Táncosaink rumba show-t is szívesen előadnak rendezvényeken, eseményeken.

Táncos műsorainkról olvashatsz ITT vagy akár ITT.