Ismerd meg a Cha cha cha társastáncot

Cha-cha, a pop slágerek tánca

A Cha Cha Cha, amelyet gyakran egyszerűen csak Cha Cha-nak (vagy csacsacsának) neveznek, egy népszerű latin tánc, amely Kubából származik. A tánc kialakulása az 1950-es évek elején kezdődött. Élénk, lendületes ritmusairól és gyors, szaggatott lépéseiről ismert. A táncot a zenében jellegzetes “cha cha cha” hangzás jellemzi, mely ütemre lépve a táncosok cipője – a történet szerint – egy csoszogós „sa-sa-sa” hangot ad ki, amiből a tánc nevét eredeztetik.

A Cha Cha Cha egy társasági tánc, amelyet jellemzően zárt tartásban táncolnak a párok egymással szemben, egymás kezét fogva. A tánc sok gyors, éles és szaggatott lépést foglal magában, valamint ezt díszítik a csípőmozgások és fordulatok. A Cha Cha Cha alaplépése egy úgynevezett „rock step” (előre hátra, vagy hátulról előre történő lépésből) és egy cha cha cha hármasból áll.

A Cha Cha egy versenytánc is, a társastánc versenyeken az öt latin versenytánc egyik versenyszáma.

A Cha Cha Cha elsajátítása alapvetően egy szórakoztató és izgalmas élmény, de fontos megjegyezni, hogy magasabb szinteken kihívást jelenthet elsajátítani a gyors, szaggatott lépéseket és a csípőmozgásokat, amelyek a jó tánchoz szükségesek. Megfelelő oktatással és rendszeres gyakorlással bárki megtanulhatja a cha cha cha-t, és élvezheti ennek a népszerű latin táncnak az élénk, energikus hangulatát.

társastánc chachacha

Néhány érdekesség a chacha-ról:

 • A zenében a “cha cha cha” hangzást a dobok és a kolomp együttese hozza létre, ami a tánc egyedi ritmusát adja.
 • A kezdeti időkben a Cha Cha-ról sokan azt hitték, hogy gyorsan eltűnik. Azonban több mint 60 éve népszerű maradt, bizonyítva kitartó erejét.
 • A Cha Cha Cha-t eredetileg a “fiatalok táncának” tartották, és az idősebb generáció erkölcstelennek tartotta.
 • A táncot először az Egyesült Államokban egy kubai tánctanár, Enrique Jorrin mutatta be az 1950-es évek elején.
 • A Cha Cha Cha volt az első latin tánc, amelyet az amerikai televízióban bemutattak, amikor az 1950-es években az „I Love Lucy” című népszerű műsorban szerepelt.
 • A Cha Cha Cha-t jellemzően vidám, latin ihletésű zenére táncolják, mérsékelt tempóval és erős cha cha cha ritmussal.
 • A Cha Cha egy olyan tánc, amely tökéletes a társasági élethez, mivel sok interakciót tesz lehetővé a partnerek között a táncparketten.
 • A Cha Cha Cha egy olyan tánc, amelyet bármilyen korú és tudásszintű ember könnyen élvezhet, így szórakoztató és népszerű táncstílusnak számít.

Népszerű zenék, amikre cha cha cha-t lehet táncolni

A chacha népszerűségének alapja, hogy ahogy a klasszikus számokra, úgy napjaink legtöbb latin és popslágerére a tánc figurái elléphetők. Éppen emiatt rengeteg potenciális zene jöhet szóba a klasszikus kubai irányból, a retro disco zenékből, de akár a mai előadók számaira is, pl. Bruno Mars, vagy Jason Derulo.

 1. Santana “Oye Como Va”
 2. Celia Cruz “La Vida Es Un Carnaval”
 3. Latin Lover – Lemon előadásában
 4. “Smooth”, Santana ft. Rob Thomas
 5. September – Earth, Wind & Fire – igazi disco klasszikus
 6. Michael Buble “Sway”
 7. Lou Bega “Mambo No.5”
 8. Bruno Mars – Uptown Funk
 9. “I Wanna Dance With Somebody” Whitney Houstontól
 10. “The Cha Cha Slide” DJ Caspertől

További zenéket találhatsz direkt Cha cha-ra készült Spotify válogatásunkban. Kattints a gombra, ha meg akarod hallgatni táncos zenei válogatásunkat.

Pár érdekes tény a cha cha-ról, mint versenytáncról

Lássunk néhány tényt a versenytáncokról is ismert cha cha-ról:

 • A cha cha az öt latintánc közül a második versenyszám a táncversenyeken, kivétel ez alól a kezdőbb szinteken, ahol kevesebb táncot mutatnak be a párosok.
 • A cha cha jellegzetes csípőmozdulatairól ismert, ahol a csípő nyolcasokat jár és a ritmust adja vissza.
 • A cha cha-t 4/4 ütemű zenére táncolják, a tempó pedig jellemzően 28-30 ütem/perc körül van.
 • A Cha cha Cha-t számos különböző stílusban táncolják, köztük amerikai, nemzetközi és kubai stílusban. Tánciskolánkban a nemzetközi stílust oktatjuk, mely a legelterjedtebb mind közül. Versenyeken, bemutatókon is ezzel a stílussal találkozhatunk.
 • A Cha cha egy népszerű tánc az amatőrök és a profik számára, hiszen technikailag könnyebb kivitelezni, mint jópár, a kategóriájába tartozó latin amerikai táncot.
 • A versenytánc során a táncosokat számos tényező alapján pontozzák, beleértve a technikát, a lépéstechnikát, a zeneiséget és az előadásmódot.
 • A többi társastánc stílussal együtt itt is különböző kategóriák és korosztályok vannak gyerektől egészen senior korcsoportokig.

Könnyű megtanulni a cha cha-t?

Ennyi infó után jogosan merülhet fel a kérdés, vajon mennyire könnyű, avagy nehéz megtanulni a cha cha cha-t?

A cha cha viszonylag könnyen megtanulható táncnak tekinthető, különösen azok számára, akik más latin táncokkal, például aki ismer rokontáncokat, például rumbát, vagy mambót. Az alaplépés egyszerű és könnyen követhető, a ritmus pedig viszonylag lassú, így könnyebb a figurák követhetősége és a tanulása.

Azonban, mint minden tánchoz, gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy tökéletesítsd a technikát, és simán és könnyeden tudd eltáncolni a táncparketten. Megfelelő oktatással és gyakorlással a legtöbb ember már első óránkon elsajátítja a cha cha alaplépéseit.

Megtanulnád a cha cha-t?

Érdekel a cha cha és szívesen elsajátítanád a legnépszerűbb figuráit?

Társastánc tanfolyamjaink része a cha cha, már egészen a kezdő tanfolyamoktól. Mi nagyon szeretjük, mert egy olyan táncról van szó, aminek a zenéit meghallva garantáltan ott a mozgás a lábadban.

Ha szeretnéd te is kipróbálni magad társastáncban, vagy pároddal minőségi kikapcsolódást kerestek, akkor várunk szeretettel társastánc óráinkon.

Mire számíthatsz társastánc tanfolyamunkon?

társastánc tanfolyam felnőtteknek Győr órai képe
Oktatott táncos
0 +
Év versenytáncos múlt
0 +
Év oktatói tapasztalat
0 +

Legyél te a következő elégedett táncosunk!

google-5-csillag-bachata-oktatas-gyor.png
Csak ajánlani tudom <3 Rengeteg mindent tanultam és biztos alapokon érzem a tudásomat a további fejlődéshez is.

Petrovicz Lili

Ákos és Dávid rendkívül felkészültek, látszik, hogy élvezettel tanítanak!
Élmény minden héten az az egy óra! Komoly munkával, de nagyon jó hangulatban tanulunk, hála a humoros oktatóknak!😊

Dézsi Viktória

Alaposan és érthetően magyaráznak el minden lépést, figurát. Látszik, hogy ténylegesen értenek a tánchoz, ráadásul pedagógiailag is remekek!
Erősen ajánlom!

Goór Dániel

Kellemes hangulatú órák,magas színvonalú táncoktatás.Csak ajánlani tudom.:)

Debreceni Fanni

Cha cha táncműsor rendelés

Táncosaink cha cha show-t is szívesen előadnak rendezvényeken, eseményeken.

Táncos műsorainkról olvashatsz ITT vagy akár ITT.