Nem megy a tánc? Mutatjuk, hogy lesz profi a táncod

A legjobb tippek, hogy gyorsan és hatékonyan fejleszd társastánc és bachata táncod

Biztos volt már olyan érzésed, hogy valami megakadt tánc közben, valami kényelmetlen volt, emaitt nem is érezted olyan magabiztosnak/jól magad, ami végül oda vezetett, hogy úgy érezted az adott figura/mozgássor nem is megy neked.

Bizony, ez rengeteg táncossal előfordul, de ne aggódj, mutatunk egy nagyon gyorsan használható módszert, hogy ezen túl tudj lépni.

Cikkünk elsődlegesen a páros táncokra, társastáncokra, pl. bachata, salsa stb. íródott, de ugyanúgy a gondolatmenetét használhatod más stílusban is.

Mit hibáz el rengeteg bachata és társastáncos?

Alapvetően kezdő és középhaladó, de sokszor még a haladó szinteken is látjuk, hogy a párosok belecsúsznak egy olyan hibába, ami miatt szétesik a táncuk.

Ez pedig a következő:

Figurákban gondolkoznak

Talán te is találkoztál vele, vagy épp te is jártál már így, hogy tánctanfolyamokon, kurzusokon megtanultál 10-12 figurát, amit egymás után, mint a géppuska darálsz, hiszen azért alaplépéseket mégse lehet táncolni (mert azt csak a kezdők csinálják).

Tapasztalatunk alapján nagyon sok táncos belecsúszik ebbe, amit talán nem is lehet elítélni, hiszen a koncepciója az, ha sok extra pörgős, forgatós, ledöntős, stb. figurákat csinálnak, akkor:

  • Nem lesz unalmas a táncuk
  • Jó táncosnak fogják nézni

Sajnos az igazság az, hogy ha nem vagy gyakorolott táncos, azaz fiúként nem tudod stabilan vezetni amit szeretnél, lányként nem vagy rutinos követő, akkor – főleg egy pörgősebb zenére – rohanásba, kapkodásba csap át a tánc.

Ezáltal nem jól érzitek magatokat, hanem érezni fogjátok, hogy:

  • Rohanni kell
  • Izzadságszagú lesz a tánc
  • Nem tudod kiélvezni a zenét, ami főleg akkor rossz, ha épp a kedvenc számaidat játsszák

Hogyan fejlődj látványosan bachata és társastáncodban, még ha csak ritkán is tudsz gyakorolni?

Ha röviden akarnánk jellemezni, akkor ez lenne: a kevesebb néha több.

Na jó, de mit is értünk ez alatt pontosan.

Természetesen nem azt, hogy innentől kezdve csak alaplépéseket és a legegyszerűbb forgásokat csináld csak.

Sőt, ugyanúgy tudod használni az összetettebb mozdulatsorokat is, hiszen ezeket mindig kell gyakorolni, hogy igazán el tudd sajátítani a táncot.

Erre gondolunk pontosan:

  1. Ne félj lassabban táncolni, azaz ne félj lassabban megcsinálni elemeket, figurákat. Ha még nem vagy biztos egy mozdulatsorban, mert pl. frissen tanultad, akkor nyugodtan csináld meg dupla tempóra, azaz ne 1×8 számolásra, hanem 2×8 számolásnyi időre. De fontos, hogy mindig bentmaradj a zenében!
  2. Ne told túl! Nem kell egymás után “szórnod” a figurákat férfiként, illetve nőként sem kell minden figurába lady style-t vinni. Amikor kényelmesnek érzed elég csak akkor
  3. Figyeljetek egymásra, elsősorban egymásnak táncoltok, ne foglalkozzatok azzal ki néz(het) titeket. Próbáljátok megtalálni egymás között a kapcsolatot, nőként figyeljetek a srácokra, hogy vajon mit is akarhat vezetni, férfiként pedig a hölgyek vezetésére, lépéseire, hogy biztosan ott legyen, amikor szeretnél egy figuraváltást levezetni.
  4. Figyeljetek a zenére! Ha lassabb rész van, ne akkor akard a frissen tanult pörgős bachata lábkombinációt benyomni, de fordítva is igaz, a pörgős zenékre ne akarj lassúzni.
  5. Hagyjatok időt arra, hogy élvezhessétek a táncot! Nem baj, ha elcsúszik egy figura, kimentek a zenéből. Korrigáljatok vissza pár egyszerűbb lépéssel, csináljatok egy ledöntést lassabban, majd ha sikerült visszaállni a “start vonalra” akkor indulhat tovább a figurázás. Ha el is rontotok valamit, csak mosolyogjatok, a társasági táncokban úgysincs tétje. 🙂

Mutatunk példát bachata táncra

Nézd meg a videót és figyeld meg, hogy nem kapkodják el a táncosok. Persze ez egy koreográfia, de itt is jól látszik, hogy még a betanult elemeknél sem szükségszerű a túlextrázás. 🙂

Záró gondolatok a bachata és társastáncokról

A Flames Tánciskolában rendkívül fontosnak tartjuk, hogy párosaink szépen is tudjanak táncolni, de közben jól is érezzék magukat. Óráinkon ezért nem csak a figurákat hozzuk előtérbe, hanem már kezdő szinttől is szót ejtünk a zeneiségről, a vezetéstechnikáról és a mozdulatok helyes kivitelezéséről.

Jó technikája nem csak a versenyzősöknek lehet, hanem a hobbi táncosoknak is. Hiszen a tánctechnika arra van, hogy könnyebben tudd kivitelezni a mozdulatokat és tényleg élvezet legyen a tánc (amellett, hogy jól is nézel ki közben :)).

Ha érdekelnek óráink, akkor nézz ki egy aktuális tanfolyamot, csoportot és jelentkezz hozzánk:

Társastánc

Bachata

További Flames híreink, bejegyzéseink