Standard táncok a társastáncban

Standard - báltermi táncok a társastáncban

A standard táncok előkelő világa kihagyhatatlan, ha az alap társastánc ismeretekről beszélünk. Jelen bejegyzésünk során a társastánc versenyeken is jelen lévő öt fő standard táncot fogjuk bemutatni.

Miért éri meg elolvasni cikkünket?

Tudjuk, hogy számos leírást lehet találni a különböző táncstílusokról, viszont mi most kivételesen nem “szakmai” oldalról közelítjük meg (mint például zene tempó, figurák stb.), hanem sokkal inkább egy olyan megközelítéssel, hogy mit látna egy laikus, ha először találkozna az adott táncstílussal.

Tartalomjegyzék

Kattints adott témára, ami érdekel, vagy kezdd el olvasni cikkünket.

keringő standard táncsport flames tánciskola győr
Forrás: wikidancesport.com

Mi is az 5 standard versenytánc stílus?

A latin-amerikai táncokhoz hasonlóan a társastánc versenyeken profi kategóriákban szintén 5 versenyszám van. Alacsonyabb kategóriákban ennél kevesebb táncot szükséges bemutatni a párosoknak, de a magasosztályos versenyeken már kivétel nélkül öt táncot mutatnak be a versenyzők.

Magas osztályos versenyeken egymás után 5 táncot mutatnak be a párosok. Ez “B” kategória alatt még kevesebb táncot tartalmaz, de B-A-S kategóriákban már minden esetben 5 tánc van.

A táncok sorrendje a következő: angol keringő, tangó, bécsi keringő, slow fox és végül a quickstep.

A felsorolt standard táncok legfeltűnőbb stílusjegye és éppen emiatt is térnek el nagyban a latin-amerikai táncoktól, az a szoros testtartás és széles tánctartás, melyet a táncok során végig megtartanak a táncosok. Ellenben a latin táncoknál sok az egymástól távolabb táncolt figura, sokszor a partnerek érintkezse nélkül.

Angol keringő

Az első keringő az egyik legismertebb tánc, amit bálokon, esküvőkön el lehet lépni. Nemzetközi nevén a Waltz. Lassú zenére, folyamatos, keringő, haladó táncot lehet elképzelni. Elegáns és nyugodt stílus.

Gyakran találkozhatunk angol keringővel nyitótáncok (például esküvői nyitótáncok, szalagavatók) során.

Egy teljes ütem 6 számolást tartalmaz (egy-két-há, négy-öt-hat). Jellemző figurái a jobbra forduló, balra forduló és az elnyújtott döntések. Sok emelkedés és süllyedés is felismerhető benne, ami segít a folytonosság megtartásában.

Tempója sokkal lassabb, mint a bécsi keringőé, éppen emiatt a keringők között egy könnyen tanulható táncnak számít a kezdők között és hamar sikerélményt lehet benne szerezni.

Elengedhetetlen tudni az alaplépést bármilyen báltermi tánchoz, vagy rendezvényre.

Az angol keringő a bécsi keringőből fejlődött ki. Maguk a keringők pontos eredete nem ismert, mivel egy vagy több paraszttáncból fejlődtek ki, de az általunk ismert táncot a 18. század végén és a 19. század elején vezették be Németország és Ausztria előkelő társaságaiba. Innen ered neve is a „waltzer”, amiből a versenytánc hivatalos neve az angol verziójú „Waltz” is származik.

A 19. század végén az Egyesült Államokban bevezették az úgynevezett új keringőt (New Waltz). Az új keringő egyszerűsítette a keringő lábmunkáját egy egyszerű lépésre, lehetővé téve az óramutató járásával ellentétes és az óramutató járásával megegyező irányú forgatást.

A versenyszerű társastánc megjelenésével a 20. század elején a keringőt két kategóriába sorolták – a lassú (angol) keringőre és a gyors bécsi keringőre –, mindkettőt a New Waltz alapján. Annak érdekében, hogy kitűnjenek versenytársaik közül, a társastáncosok új lépéseket és stílust találtak ki minden keringőfajtához.

1929-től a versenytáncok között szerepel és azóta is fontos részét képezi a társastánc versenyeknek.

Tangó

Ki ne ismerné Antonio Banderas argentin tangó táncát. A standard táncok között szereplő tangó ennek “báltermesített” változata. Éles váltások, karakteres lépések és zene jellemzi.

Kicsit kakukktojás táncnak számít a latin eredete miatt. Annak ellenére, hogy a tánctartásban a standard jegyeit hordozza, eltér a többi táncból az gyors, dinamikus váltások miatt. Amíg a többi standard táncban az emelkedések és süllyedések dominálnak, azaz a táncosok intenzíven hajlítják lábukat, majd teljesen féltalpra állnak a mozdulatok során, addig a tangóban a hajlított lábakkal teljesen egy szintben táncolt stílust ismerhetünk fel.

Zenéje nyolcasokban számolható és tempója gyorsabb, mint az előbbi angol keringőé.

A tangó eredetileg a gyarmatosítással jutott el egészen Dél-Amerikába. Az 1800-as évek közepén kezdett továbbfejlődni, kialakítva a népszerű argentin tangót, a mai Argentínában.

A tangóőrület nem maradt sokáig Argentínában. 1910-ben elérte New Yorkot, 1912-ben pedig Párizst. Mindkét városban ez a tánc igazi forradalmat hozott a báltermek táncterén. A terjeszkedést ezúttal nem a táncosok alacsonyabb osztályai fűtötték, hanem a gazdag argentin fiatalok, akik a modern társadalom ezen „gyűjtőpontjaiba” utaztak (Amerikai kontinensen New Yorkba és Európában pedig Párizsba), ahol ezt a táncot közvetlenül népszerűsítették.

1913-ra a tangó volt az egyik legnépszerűbb tánc Párizsban, New Yorkban. Más városok is gyorsan követték, és hamarosan tangót táncoltak egész Európában és Észak-Amerikában, de voltak nehézségek. Ugyanúgy, mint a keringő megjelenését a korai viktoriánus korszakban, a tangót is először gusztustalannak és túl kacérnak tartották. Éppen emiatt kezdtek konzervatívabb verziói kialakulni.

A versenytáncokon is ismert tangót az 1920-as években „európaizálták” angol oktatók. Az így kialakult társastánc számos standard tánc jegyet felöltött magára, csökkentek a jellegzetes tangós, „összebújós” elemek és sokkal inkább báltermi tánc lett.

A tangó név alatt a versenytáncok standard táncát értjük, míg az argentin tangó a latinosabb, argentínai táncot jelenti (ugyanakkor Argentínában csak simán tangónak nevezik az ottani argentin tangót).

Bécsi keringő

Mozgalmas, haladós, de nagyon elegáns tánc. Nem véletlenül felkapott szalagavató nyitótáncokon, vagy esküvői produkciókon.

Alapszinten a táncosok nem visznek bele rengeteg mozgáskombinációt, a két legjelentősebb figurája a jobbra forduló és balra forduló. Szépségét a folyamatosság a gördülékenység adja, profi szinten a táncosok lendületesen haladnak körbe, igazi “táncfolyamot” képezve.

Figurái és lépéstechnikája nagyon hasonlít az angol keringőhöz, ugyanakkor a bécsi keringő sokkal gyorsabb tempójú, a táncosoknak lendületesen kell “kapniuk” a lábukat.

Keringő (németül “walzen” = fordulni, gördülni), a 18. század végétől népszerű a bajor-osztrák régióban.

A “Walzer” név első bizonyítéka 1750 körüli Bécsből származik. 1786-ban az első keringőt egy bécsi színpadon adták elő.

A “Wiener Walzer” (bécsi keringő) kifejezés először 1811-ben jelent meg Németországban.

A 19. század elején a keringő a tánczene tekintélyes formájává fejlődött. Annak ellenére, hogy a keringő a 20. században az új táncok fejlődésével folyamatosan veszített jelentőségéből, még mindig az egyik legrangosabb társastáncként tartják számon, nem véletlen számos nyitótánc zenéje és stílusa keringő.

Slow fox

Egy elegáns, lassú tánc, tipikus amerikai jazz stílusjegyekkel.

Kimért tempójú tánc, éppen ez adja az eleganciáját. Csak gondoljunk a Rózsaszín párduc főcímdalára, melyre szintén eltáncolható a slow fox.

A standard táncok negyedik kategóriáját csak a haladó szinten lévő, úgynevezett magasosztályos párosok táncolják. Nem véletlen, hiszen az egyedi technikája miatt az egyik legnehezebb standard tánc.

A zene tempóját követve a táncosok úgynevezett csúsztatott lépéseket tesznek jellemzően lassú-gyors-gyors tempóra. Nem ritka az sem, hogy egymás mellett lépnek el a páros tagjai, de végig megtartják a tipikus standard tartást.

A slow fox kialakulása egészen elődjéig, a foxtrotig vezethető vissza. A foxtrot először 1914-ben jelent meg.

A kezdetekkor a foxtrottot eredetileg ragtime-ra táncolták. Az 1910-es évek végétől az 1940-es évekig a foxtrot volt a legnépszerűbb gyorstánc. A foxtrott olyan népszerűségnek örvendett, hogy felülmúlta az abban az időben eltrejdet és népszerű táncokat, mint a keringő és a tangó.

Az idő múlásával a foxtrot lassú és gyors változatokra bomlott, amelyekre foxtrotként és quickstepként hivatkoztak. A társastáncok Nemzetközi Standard kategóriájában a foxtrotot egy ideig Slow Foxtrotnak vagy Slowfoxnak hívták.

Quickstep

A standard versenyek záró tánca a quickstep. Nagyon hasonlóan a latin-amerikai táncversenyekhez, a zárószám itt is egy gyors, vidám, pörgős zenére eltáncolt produkció.

Rokontánc a slowfox-szal, de annál jóval gyorsabb. Különlegessége a sok futó elem, mellyel dinamikusan haladnak a táncparketten a párosok. Magasabb szinteken már sok helyben “szökkelős” elemet is alkalmaznak ami a táncstílus játékosságát növeli.

Zenéj nyolcasokban számolható, mely eltér például a keringők ritmusleosztásától, viszont itt sem maradhat el a standard stíluselemnek számító zárt és széles tánctartás.

A quickstep az 1927-es év során fejlődött ki a foxtrot, Charleston, shag, peabody és onestep kombinációjából. Ugyan a foxtrotból fejlődött ki, de a quickstep mára teljesen különálló táncként kezelendő. A modern foxtrottal ellentétben a quickstepben a vezető gyakran összezárja a lábát. A quickstep három jellegzetes táncfigurája a sasszék, a negyedfordulatok és a lock stepek.

Az idő során rendkívül dinamikussá fejlődött, sok mozgással, sok haladó figurával, beleértve az ugrásokat, futásokat. A quickstep tánc tempója meglehetősen pörgős, hiszen a ragtime korszak jazz zenéjére fejlesztették, ami a többi tánczenéhez képest jelentősen gyorsabb tempójú.

A 20. század végére a haladó táncosok által művelt quickstep összetettsége megnőtt. Míg régebben a quickstep figurákat “gyors” (egy ütem) és “lassú” (két ütem) lépésekkel számolták, manapság sok haladó figurát osztott ütemekkel kapcsolnak össze, mint például a gyors és gyors és gyors, gyors és lassú, úgy, hogy további lépések vannak az „és”-en.

Gondolataink a versenytáncról és hobbitáncról

Alapvetően a társastáncot hobbi és versenyzős kategóriára szoktuk felosztani. Míg az előbbi szerepe a bulikban történő felhasználhatóság, azaz, hogy a résztvevők legalább alaplépések szintjén tudjanak táncolni, addig az utóbbi már szinte sportágnak számít.

Jelen bejegyzésünkkel inkább a társastáncok hobbi világával kívánunk foglalkozni, a versenyzést csak egy-egy említés szintjén hozzuk fel. Ha többet szeretnél megtudni a társastáncok világáról, kattints ide.

A bemutatott videókat viszont szándékosan a versenyzői szférából választottuk, annak érdekében, hogy megmutathassuk, profi szinten hogy is néznek ki ezek a táncok. Természetesen a hobbi szinten való ismerkedés kevésbé színpadias és sokkal inkább társasági életet helyezi előtérbe.

társastánc quickstep standard táncoktatás győr flames tánc és mozgásstúdió
Forrás: wikidancesport.com

Társastánc oktatás a Flames Tánciskolában

A Flames Tánc- és Mozgásstúdióban a kezdőtől a haladó szintig tartunk társastánc órákat, ahol a bemutatott standard táncok alapjait megtanulhatod, vagy ha már tanultál táncolni, akkor továbbfejlesztheted tánctudásodat.

Bátran ajánljuk társastánc óráinkat, hiszen az alapszintű társasági tánctudásnál hasznos lehet a keringők és standard táncok világának ismerete, akár csak egy egyszerűbb esküvői lassúzáshoz is.

5 érv a társastánc mellett

  1. Minőségi kikapcsolódás: Segítünk kilépni a mindennapi stresszből és rohanásból. Itt egy külön világba lépsz be, ahol csak a tánccal és magaddal, partnereddel kell foglalkoznod.
  2. Helyes testtartás: a táncoktatás során megmutatjuk a helyes testtartást. Sajnos napjainkban számos embert érint a helytelen testtartás és az ezzel járó rengeteg negatív  szövődménnyel. A helyes testtartással elkerülheted a gerincproblémákat, a görnyedést.
  3. Önbizalom szerzése: a tánccal megtanulod kifejezni önmagad, az elsajátított lépéseket az adott stílus zenéire bármikor el tudod táncolni. Emellett általános testkoordinéciód is fejlődni fog, így magabiztos tudsz lenni mozgásoddal.
  4. Állóképesség növelése: A rendszeres táncolással növelheted állóképességed, javul tested vérkeringése ezáltal erősíted immunrendszered.
  5. Aktív társasági élmény: jó hangulatú órákon minőségi közösségi életet élhetsz, melyre a Covid korlátozások és bezártság után, most még inkább szükséged lehet. Óráink Győrben több helyszínen is elérhetők.